top of page
(2) Kapcsolati tanácsadás (pár- és házassági konzultáció)

Párokkal, házasokkal, válóvélben lévőkkel végzett munka

(1) Párterápia
(3) Családlátogatás

Ugyan eltérő elnevezéssel illetjük őket, a pár- és családterápia terápiás technikai szempontból ugyanaz. Külön párterapeuta képzés sincsen, a családterapeuta pár- és házasságterapeuta is egyben. Ami különbözik tehát az a résztvevők száma. 

 

A családterápiához hasonlóan, a párterápia lényege is abban áll, hogy nem a tünethordozó egyént, hanem a párt együttesen tekinti tárgyának. Kiindulópontja, hogy a pár kölcsönös egymásra hatása, interakciója teremti és határozza meg a felek működésének a feltételeit. Az egyes tünet tehát a pár működészavarának a lenyomata.

 

A párterápia célja a terapeutával közösen feltárni a pár erőforrásait, melyek segítségével előidézhető a változás, a változás mentén pedig javulás érhető el.

 

A párterápia időkorlátos folyamat, jellemzően 5-15 alkalomból áll, s a pár aktív részvételével zajlik. Az ülések az egyéni foglalkozásoknál hosszabbak, általában másfél óra időtartamúak, s nem heti, hanem 2-3 heti rendszerességűek.

Családlátogatásra inkább a családokkal végzett terápiás vagy tanácsadói munka kiegészítéseként kerül sor, bár (házas)párok esetén sem példa nélküli - sőt, bizonyos kórképek, pl. étkezési zavar esetén kifejezetten ajánlott -, hogy egy-egy ülést az otthonukban tartunk.

 

A látogatásoknak soha sem az ellenőrzés vagy a pormacskák számlálása a célja, hanem sokkal inkább az, hogy lehetőségünk nyíljon a feleket természetes közegükben, személyes életterükben működve megismerni, megtapasztalni. Egy-egy családlátogatás alkalmával a terápia vagy tanácsadás előbbrevitele szempontjából igen sok értékes információ nyerhető.

Egy párkapcsolat elakadásakor, fejlődésének megtorpanásakor vagy éppen krízise során a felekben rendre felmerül, hogy szakemberhez forduljanak. Azonban nem minden elakadás, megtorpanás vagy krízis esetén van szükség átfogó és mélyreható terápiás megsegítésre. Ilyen esetekben alkalmazunk kapcsolati tanácsadást.

 

Attól függően, hogy párról vagy házastársról van szó, a kapcsolati tanácsadást szokás pár- vagy házassági tanácsadásnak, ill. konzultációnak is nevezni.

 

A kapcsolati tanácsadás a terápiás folyamatnál rövidebb, az itt és most-ra fokozottabban fókuszáló, konzultatívabb, pszichoedukációs elemekkel inkább átszőtt pszichoterápiás módszer.

 

A párterápiához hasonlóan, a kapcsolati konzultáció is időkorlátos folyamat, általában másfél óra időtartamban, 2-3 heti rendszerességgel zajlik. Jellemzően 1-5 alkalomból áll, s szintén a pár aktív részvételét igényli.

Ha a legcsekélyebb mértékben is úgy érzi, hogy a párkapcsolatával gond lehet, akkor valószínűen tényleg gond van vele.

bottom of page